Handbollssäsongen är i princip slut för samtliga våra lag förutom damlaget som kämpar vidare med sitt kvalspel för att försöka bibehålla platsen i division 1. På söndag är det dags för den första matchen i bäst av tre mot Uppsala HK i slutkvalet. Vinnaren i matchserien går till division 1 och förloraren får nästa säsong rikta in sig på spel i tvåan. Tjejerna börjar på bortaplan i Fyrishov B på söndag 14/4 matchstart 14.00. Match 2 och eventuellt 3 spelas sedan i Hildursborg helgen 27-28/4.

De bägge lagen har kvalificerat sig till slutkvalet genom att vinna sina respektive förkval i två raka matcher. Inte minst Uppsala imponerade stort genom att besegra Kalix med hela 40-9 i bägge matcherna. Att Uppsala skulle vara klart bättre än Kalix hade vi nog på känn innan, men att det skulle skilja så mycket mellan lagen förvånade och innebär också att våra tjejer har en riktig utmaning framför sig. För att göra en jämförelse så spelade Kalix oavgjort mot seriesegrarna i norrtvåan Härnösand tidigare under vintern. Uppsala HK har under året spelat i div 2 ösv norra och kom där på 2:a plats bakom obesegrade Alfta GIF HF. En placering de även nådde säsongen innan då bakom Kungsängen som i år kom på 2:a plats i div 1 Norra och gav Drott en rejäl match i kvalet till Allsvenskan. Säsongen dessförinnan var de uppe i div 1 och kom sist med endast 6 inspelade poäng.
Under årets säsong har de endast förlorat tre matcher varav två av dessa har kommit mot just Alfta. Det känns också på resultaten som att de blivit bättre och bättre ju längre säsongen lidit. Uppsala är ett lag som gör många mål och förfogar över en väldigt bred trupp.

Även när det gäller våra egna tjejer så känns det som att de blivit bättre och bättre ju längre säsongen lidit trots den något tunna truppen och de flertalet skador och sjukdomar som stört. Under våren har de faktiskt bara förlorat 4 matcher. I den senaste matchen mot Huddinge såg det också bra ut och många spelare stod för fina insatser. Några förändringar görs i laget jämfört med senast mot Huddinge. På målvaktssidan kommer Elin Eriksson in istället för Filippa Backman och bland utespelarna återfinner vi en riktig överraskning i form av att Sanna Holmbom kommer in i laget istället för Fanny Jäger Röding och Hanna Öhman. Sanna som efter säsongen 15/16 valde att lägga skorna på hyllan för att inför fjolåret komma tillbaka, men efter endast en match ådrog sig en korsbandsskada. Den innebar att hon missade resterande del av förra säsongen och efter en lång rehabilitering har hon återigen börjat träna handboll och är nu alltså redo för spel i säsongens elfte timme.

Kval till Dam 1 Norra slutkval 1 – bäst av 3
Uppsala HK – Bodens BK HF
Sön 14 april
, matchstart 14.00
Hall: Fyrishov B
Domare: Damon Behroozi & Marcus Widén
Matchen kommer sändas via Solidsport.