Jag brukar normalt vid denna tid på året summera den del av säsongen som förevarit. I år är det inte alldeles enkelt med anledning av covid-19 pandemin som drabbat världen och även fått stora konsekvenser på vår verksamhet i BBK Handboll. Vilket säkert alla känner till så slog pandemin till precis i slutet av förra säsongen. Eftersom läget sedan blev bättre kunde våra lag i alla fall köra igång med sina träningar när hösten nalkades.
Seriespelet startade sedan igång i normal tid dock var inte allting som vanligt. Publikbegränsningar, nya rutiner  och svårt att få till vettiga träningsmatcher var några av de utmaningar vi hade att hantera inledningsvis. Exempelvis kunde vi inte genomföra vår egen träningsturnering BBK Cup som vi brukar. Den största utmaningen var dock hur vi skulle ha råd att resa och spela matcher överhuvudtaget. En tredjedel av våra intäkter hade försvunnit på grund av minskade sponsorintäkter, inställda arrangemang och minskad publik.
Som om det inte räckte med det så hade vi också en del fördyringar i verksamheten framförallt kopplat till utökade resekostnader. Utgående från detta gjorde vi en omfattande genomlysning av vår budget och drog ned på precis allt som gick samtidigt som vi höjde vissa avgifter.
Exempel på åtgärder som vi vidtog var permittering av vår kanslist, inga nya matchställ till A-lagen, inget JSM-spel på tjejsidan samt en mängd andra åtgärder. Vi fick också fin hjälp från Bodens Kommun som inte krävde in några hyror från oss. Sammantaget medförde detta att vi kunde komma till spel med alla våra lag.

Seniorerna och de äldre ungdomslagen hann komma igång med sitt seriespel och ungdomarna genomförde också
USM steg 1. Våra yngre lag hann dock knappt spela några matcher innan pandemin återigen ökade i omfattning och nya begränsningar infördes. Först var begränsningarna regionala och lagen fick fortsätta träna men matcherna inställda. Sedan blev det även förbjudet att träna i grupp inomhus för alla utövare äldre än 15 år.

Den 14 december kom sedan nya direktiv och samtliga våra utövare fick återigen börja träna dock med stora restriktioner och ingen kroppskontakt. Bläcket hade dock inte ens hunnit torka på dessa restriktioner innan det 5 dagar senare återigen kom nya restriktioner som innebär att ingen träning överhuvudtaget får genomföras inomhus för någon av våra utövare oavsett ålder! I samband med detta fick även kommunerna direktiv om att stänga samtliga idrottshallar minst intill den 24 januari.

Det går att tycka mycket om denna hantering, men i grund och botten är den nog ganska logisk. Folkhälsomyndigheten och politiker rent allmänt saknar mer eller mindre erfarenhet av att leda effektivt i kris. Detsamma gäller också diverse idrottsförbund som inte alls har någon erfarenhet av att hantera något likande.

Utgående från ovanstående är det inte så konstigt att en hel del av de beslut som tas blir konstiga och direktiven luddiga. Ett sådant mycket märkligt beslut är att vissa får fortsätta spela och träna precis som vanligt förutom att de inte får ha någon publik på sina matcher. Lyssnar man på Statsministern så gäller andra regler för de som är professionella idrottare. Något som Riksidrottsförbundet (RF) tolkat till att de utövare som har idrotten som sin huvudsakliga sysselsättning ska få fortsätta utöva sin idrott. Detta har sedan tolkats helt olika bland de olika specialförbundet och i vissa idrotter verkar man till och med ha överlåtit beslutet till klubbarnas egna intresseorganisationer. Innebörden av ovanstående är att verksamheten får fortsätta inom vissa idrotter, men för våra utövare är det totalstopp.

Det viktiga nu är dock att vi inte får gräva ned oss utan istället titta framåt och förhoppningsvis får våra utövare komma igång med någon form av verksamhet under 2021. Något som vi verkligen ser fram emot för vi saknar verkligen alla våra gröna sköna lirare i alla åldrar som brukar förgylla vår tillvaro. Jag vill avsluta med att tacka alla spelare, ledare, sponsorer, partners, supportrar, funktionärer och övriga för 2020 och samtidigt önska er Gott Nytt År.

Vi ses i hallarna (någon gång framöver)

Nils Johansson
Ordförande