BBK har i veckan gjort klart med portugisiske Danilo Ventura, 32, som närmast kommer från tränaruppdrag i Benevento, Italien. Innan dess har Danilo varit i en klubb i Portugal som heter Ginasio Clube de Santo Tirso (Portugisiska andradivisionen), där han under sina 25 år i klubben varit både spelare och tränare för såväl ungdoms- som seniorlag.

I förra veckan antydde vi att en ny tränare var på ingång till herrarna och nu står det alltså klart att det blir Danilo Ventura som tar över uppdraget efter Martin Lillthors. Den första kontakten togs redan i början av mars och initierades av f.d. tränaren och landsmannen Goncalo Miranda. Danilo var också på plats i Boden i mitten av april och efter det var BBK övertygade om att det återigen var dags att ha en portugis vid rodret.

”Danilo har ett imponerande CV och en till synes brinnande ambition, men vi ville självklart träffa honom för att se hur han var som person. Efter tre dagar med intensivt handbollssnack och två mycket väl genomförda träningar var vi övertygade om att vi hade hittat rätt. Det är något speciellt med portugisisk tränarkultur som är svår att matcha. Danilo har som mål att förändra handbollen i Portugal och är beredd att lägga ned vad som krävs för att uppnå det. Hur många unga svenska tränare har samma ambitioner?”, säger Jesper Mannberg från BBK:s sportgrupp.

Danilo har en minst sagt gedigen utbildningsbakgrund då han förutom sin
pågående Master Coach (handbollens högsta utbildningssteg) även har dubbel högskoleexamen inom fysioterapi och Sports Management. Han har dock endast några få säsonger bakom sig som huvudtränare, men Jesper tvivlar inte på att det är rätt man på rätt plats.

”Martin hade aldrig tränat ett seniorlag tidigare när han kom till oss och han var en stor del i att vi vann serien ifjol. Goncalo hade inte heller tränat ett seniorlag när han kom hit och han är redan en levande legend i föreningen. Vi tror på det vi har sett och hört av Danilo. Han har precis alla egenskaper och kvalifikationer vi letat efter. Han är en sann föreningsmänniska.”

Danilo kommer att komma till Boden och ansluta till laget i mitten av juli. Så här säger Danilo själv om flytten till Boden, sina förväntningar och sina mål inför den Allsvenska säsongen.

”Jag är mycket glad över att komma till Boden och det kommer att bli en fantastisk utmaning både för klubben och för mig personligen. När vi träffades och jag såg förutsättningarna var jag mycket nöjd, inte minst med det humanitära och sociala. Det är en speciell klubb som vet att nyckeln till framgång är att jobba hårt med det fundamentala och att satsa på ungdomsverksamheten. Jag hoppas att vi den här säsongen kan lära med varandra och att vi kan få en så bra erfarenhet som möjligt av den utmaning som spel på en högre nivå innebär. Mitt mål är att bygga ett genuint starkt, sammansvetsat lag, som spelar en snabb, aggressiv och underhållande handboll, vilket får hela staden att komma till matcherna för att stötta vårt lokala lag. Utmatningen är enorm, men det är också det jobb vi är villiga att lägga ned tillsammans för att lyckas!”

Vi önskar Danilo varmt välkommen till Sverige och Boden.