Foto: Mats Engfors, Fotographic

På lördag 1600 hemma i Hildursborg är det dags för vårt damlag att göra säsongspremiär i division 1 Norra mot nykomlingen Alfta. Damerna som klarade sig kvar i division 1 efter att kvalet mot Uppsala avbröts då Härnösand hade tackat nej till sin plats i ettan. Lördagens motståndare Alfta är ett lag som vi inte känner till särskilt mycket om. Det vi vet är att dom förra säsongen vann Division 2 ÖN efter 19 segrar och en oavgjord på 20 matcher. Ett imponerande facit och även med hänsyn till att ovan nämnda kvalmotståndare Uppsala kom på 2:a plats. Ett Uppsala som var klart bättre än våra tjejer i den enda kvalmatchen som spelades innan kvalet ställdes in. Detta innebär att trots att Alfta är nykomlingar så kommer det säkert bli en mycket svår premiärmatch. Just de lag som kommit upp från div 2 ÖN de senaste säsongerna har visat sig vara väldigt starka. Ett bra sådant exempel är Kungsängen som förra säsongen kom på 2:a plats i serien och kvalade till Allsvenskan trots att de var nykomlingar.

Vad vet vi mer om Alfta då? Ja! Dom spelar sina hemmamatcher i bandymetropolen Edsbyn och tränas av Magnus Dehlin som tidigare tränade Strands IF. Vi vet också att dom tappat målvakten Therese Josefsson till Gimonäs. Exakt vad det innebär vet vi inte annat än att hon verkar ha varit den målvakt som stod mest under den framgångsrika fjolårssäsongen. Laget har blandat och gett under försäsongen och har fått in ett antal nya spelare framförallt från lokalkonkurrenten Strands IF. Det förefaller också vara ett relativt ungt lag uppblandat med några riktiga veteraner. Om man sedan ska se till fjolårssäsongen så förefaller det mesta målskyttet komma från 9m och de bägge kantspelarna Camilla Olsson samt Sanna Jonsäll.

När det gäller våra egna tjejer så ska det bli spännande att se hur dom står sig i premiären. Det går att sammanfatta försäsongen med att det både hänt en hel del, men också att det faktiskt varit ganska stabilt på spelarfronten. Det som är nytt är att Carin Bergdahl tagit över som huvudtränare efter Mattias Öhman och att vissa andra förändringar skett på ledarsidan. På spelarfronten har Ulrika Backman slutat och Carin har tagit ett uppehåll eftersom hon väntar tillökning i närtid. Carin är dock tydlig med att hon siktar på att vara tillbaka i spel innan säsongens slut. In har Louise Riström kommit och gör comeback på handbollsplanen efter flera års uppehåll. Louise som var mycket lovande som ung och fanns med i Boden Handboll då dom gick upp i SHE, men drabbades av knäskador. Efter ett par års uppehåll är hon dock redo igen och vi tycker det är riktigt roligt att hon är tillbaka på planen igen. Tillbaka är också Malin Häggström fullt ut. Malin som arbetade utomlands under huvuddelen av förra säsongen och endast fanns med sporadiskt är nu åter i Boden och kommer bli en nyckelspelare. Malin är också ny lagkapten i damlaget.

Malin Häggström. Foto: Mats Engfors, Fotographic

Förutom dessa nya spelare har vi också lyft upp drygt 10 egna produkter från ungdomsleden. Flera av dessa tjejer är mycket lovande och kommer med all säkerhet få speltid i division 1. Precis som förra året har vi också ett utvecklingslag som spelar i division 2 Norra. Dom har sin premiär på söndag mot förra årets seriesegrare Härnösand på bortaplan.

Innan dammatchen finns det också chansen att se vårt mycket duktiga utvecklingslag på herrsidan som tar emot Kiruna hemma i Hildursborg 1400.